home >> d'ale berii >> diverse >> Cea mai buna bere din lume
 
 
   
 
P'aici beau 1 oameni
Raspuns nou
Ultimul meu raspuns
0 mesaje noi

::1::
#1 off
quote
catapop


mesaje:1022 (24.73%)
nr. de voturi: 84
Al 2-lea user inscris
PM
Cea mai buna bere din lume

Calugarii trapisti de la o manastire belgiana se roaga sa fie lasati in pace dupa ce au ajuns faimosi in intreaga lume

De mai bine de 160 de ani, calugarii de la Manastirea Sfantul Sixtus din Westvleteren, Belgia, produc o bere neagra, renumita in intreaga lume pentru gustul si taria sa exceptionala. De curand, insa, o mare nenorocire s-a abatut asupra acestei micute comunitati formate din 26 de calugari trapisti (ramura a cistercienilor, care urmeaza regulile Sfantului Benedict): berea lor a fost desemnata cea mai buna din lume. Imediat dupa ce acest lucru a fost facut public pe site-ul www.rateBeer.com, cererea a devenit atat de mare incat stocurile s-au epuizat imediat, calugarii hotarand sa stopeze vanzarile dupa ce s-au vazut depasiti de aceasta situatie. Numai intr-o singura zi, pe site-ul manastirii s-au inregistrat 2000 de cereri, in timp ce abatia Sfantul Sixtus este asaltata de presa din Statele Unite pana-n Bulgaria care doreste sa afle cat mai multe amanunte despre celebra bere "Westvleteren abt 12". De asemenea, drumul care duce catre acesta manastire trapista, situata la numai 80 de kilometri de granita cu Franta, a devenit in ultima vreme extrem de circulat iar vanzoleala bautorilor de bere sau a simplilor curiosi este in totala contradictie cu linistita viata monastica.

Nu doresc sa traiasca pentru bere

Un colaborator apropiat al Manastirii Sfantul Sixtus, Mark Bode, a povestit pentru ziarul britanic "The Independent" de ce se tem acum calugarii pentru linistea lor si care sunt principiile dupa care functioneaza o astfel de berarie. "Aceasta comunitate a produs bere din nevoia de autofinantare. Au facut bere ca sa traiasca si nu doresc sa traiasca pentru a face bere", spune Bode. Cei 26 de trapisti din Westvleteren nu s-au temut niciodata pana in prezent ca viata lor monastica va avea de suferit din cauza berii pe care o produc. Temerile au aparut o data cu nominalizarea de catre www.rateBeer.com, un site american independent, care a declarat "Westvleteren Abt 12" cea mai buna bere din lume. De asemenea, o alta bere produsa la manastire, "Westvleteren Extra 8" s-a clasat a noua in acelasi top. Multi producatori de bere ar fi fost efectiv incantati de rezultatele unui asemenea clasament, dar monahii de la Sfantul Sixtus nu sunt. "Se tem ca publicitatea le va face mai mult rau decat bine. Problema e ca multi dintre cei aflati dincolo de portile manastirii nu inteleg prea bine aceasta gandire. Acestia le spun de cele mai multe ori: "berea voastra are un succes urias. De ce nu produceti mai multa? Ati face astfel mai multi bani!". Pentru calugari insa cel mai important lucru este linistea pe care au avut-o intotdeauna intre zidurile manastirii, nu fabricarea berii", mai spune Bode.

Productie limitata

Asadar, in ciuda faptului ca berea lor este acum vestita in toata lumea, productia de la manastirea din Westvleteren va ramane aceeasi: 450.000 de litri de bere pe an, adica vor face bere intre 70 si 75 de zile. In prezent, Belgia are peste 100 de fabrici de bere si desi exporta mai multe tipuri de beri "manastiresti", in realitate numai sase sunt produse de catre calugari trapisti (Westmalle, Westvleteren, Achel, Chimay, Rochefort si Orval). Berea fabricata la Westvleteren este, insa, cu atat mai pretioasa cu cat, incepand din 1941, aceasta nu mai poate fi cumparata decat de la manastire si, chiar si in momentele in care cererea nu este foarte mare, nimeni nu primeste mai mult de cinci lazi a cate 24 sticle fiecare. Cei care cumpara mai multa bere trebuie sa promita ca nu o vor revinde. Si desi le promit calugarilor acest lucru, foarte multi o revand apoi cu un pret cel putin dublu. Centrul de la care se cumpara insa inainte cu "ladita" este acum inchis (din cauza epuizarii stocului manastiresc), iar de la cafeneaua din Westvleteren (singurul loc in care se mai comercializeaza celebra bere) nimeni nu poate cumpara mai mult de sase sticle. In fabrica de bere de la Westvleteren lucreaza doar trei calugari, masinile moderne producand in medie aproximativ 12.000 de sticle pe ora. Alti trei calugari lucreaza afara la sortarea "plantelor" din care este fabricata berea.

Rugaciuni, bere blonda si bruna

Calugarii de la manastirea Sfantul Sixtus se roaga peste sase ore pe zi, in sase sesiuni diferite, prima incepand in jurul orei 3.30 dimineata. Lor le este permis sa consume numai bere "light", Westvleteren Blond, care, cu cele 5,8 procente de alcool pe care le contine, este cea mai "slab" alcoolizata bere din cele produse la Westvleteren si singura blonda. Celelalte doua, Westvleteren 8 (cu 8% alcool) si mult mai valoroasa Abt 12 (10,2% alcool), sunt brune. Fabricarea berii a inceput in jurul anului 1838 cand muncitorii care lucrau la construirea manastirii trebuia rasplatiti si cu doua pahare de bere pe zi. Cu o concentratie de alcool destul de apropiata de cea a vinului si cu un gust unic (amestec de ciocolata, malt, cafea, paine calda, etc), Westvleteren Abt 12 a ajuns usor-usor una dintre cele mai apreciate de catre bautorii de bere. Pe de alta parte, nu este exclus ca adevaratul secret al succesului avut de aceasta bere sa fie in stransa legatura cu faptul ca nu este comercializata si, deci, aproape imposibil de procurat.
Este al 980-lea mesaj (2008-03-31 18:33:19)
#2 off
quote
killeru


mesaje:1202 (29.09%)
nr. de voturi: 81
Al 200-lea user inscris
PM
Tu si mesajele tale lungi despre oarece Bere neagra...
Este al 1198-lea mesaj (2008-11-02 17:59:53)
#3 off
quote
vsnbeer


mesaje:9 (0.22%)
nr. de voturi: 2
Al 1706-lea user inscris
PM
cine a citit tot mesajul?

BUDWEISER CEA MAI BUNA
SI SMILE VINE DUPA EA
Este al 6-lea mesaj (2009-07-04 13:39:17)
::1::
Raspuns nou
Ultimul meu raspuns
Mesaje noi
 
 
 
home >> d'ale berii >> diverse >> Cea mai buna bere din lume